POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Mircu z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy ze Świętokrzyskim Bankiem Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 300 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa świętokrzyskiego
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 12,86 ton żywności;
- 1500 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach POPŻ Podprogram 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 7 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 1 uczestnika
- Kulinarnych – 1 spotkanie dla 5 uczestników
- Niemarnowania żywności - 0 spotkań dla 0 Uczestników